čtvrtek 6. listopadu 2008

Evžen Oněgin - theatre

Ještě dnes máte možnost zažít krásne divadelné představení EVŽEN ONĚGIN v Divadle v Celetné. Dnes od půl osmé tam po druhé vystoupí Divadlo Petra Bezruče z Ostravy. Náhody nejsou a tak jsem se na představení včera byla podívat neplánovaně. Děkuji těm souhrám, že jsem znovu musela přemýšlet o lásce. Hlavní hrdinka Taťána musí na konci volit mezi láskou a povinností. Zvolí povinnost. Tak velela doba. Dnes by pravděpodobně odešla za hlasem svého srdce. Ale byla by to správná volba, být šťastná na úkor několika nešťastných? Společensky by rodinu znemožnila a manželovi by zničila v době carského Ruska nejenom jméno ale i majetek a postavení... takovou váhu by měl tento skandál. Oh, jupí, super, teď se nic takového neděje. Teď je štěstí jednotlivce povýšeno na úroveň štěstí skupiny. Opravdu je ten pokrok tak závratný? Co děti z rozvedených rodin, co opuštěné ženy, které se protloukají životem, přestanou se smát, protože zažily zradu a nenajdou znovu odvahu k tomu otevřít srdce. Co otcové, kterým mstivé matky nedovolí styk s dětmi? Ti všichni zažili volbu, kdy ten druhý šel za hlasem svého srdce a štěstím.
Jak je dobré při volbě myslet na obě strany ví každý, kdo s tím při svých úvahách počítal. Je to fajn nešířit bolest, i když sám nějakou dobu nemám to, po čem zrovna MOC toužím. Dostanu méně zjevnou, ale trvalejší odměnu: stabilitu, vděk, úctu, respekt.... a co vy?...napište mi, jak se rozhodujete?
Jo a to představení: úžasné. Klipovité, režisér to pojal tak moderně, že ani chvíli se nenudíte a zopakujete si ruskou klasiku, kostýmy noblesní, a herci? O těch uslyšíme... jsou to talent za talentem. Úžasná byla Tatiana a Onegin - a jejich jména: Tereza Vilišová a Tomáš Dastlík. Jen tak dál.... Terezko Vilišová, děkuji ti za pozvání.

Žádné komentáře:

Okomentovat