sobota 7. února 2009

královský sen







Sen:



"Jsem v rodině Brada Pitta a Angeliny Jolie. Mám tam rovnocenné postavení, jsem známá léčitelka. Oni si mě pozvali, abych jim pomohla. Dělám si kafe ze starého kávovaru. Brad mi říká, abych ukázala, co umím. Jsem nejistá, když jsem s tak slavnými lidmi. Ale když začnu mluvit, tak jsem si jistá. Popisuji co umím, odblokovávám traumatické body v tělě, kterými neproudí energie. Nejsem sice klasická masérka, ale pomáhám lidem, aby se uzdravili. Brad žádá asistentku, aby přinesla masírovací lehátko. Brad tam leží a já mu jenom hladím vlasy. Moc se vzruším a toužím po něm. Jsem ráda, že to na mně není poznat. Teď on leží na gauči a já ho držím v náručí a hladím jako své dítě. Angelina je za námi a nehraje tam žádnou roli, on je se mnou. Ale nějak si uvědomuji, že je jeho manželkou. Jsem nejistá, ne jako ti jiní maséri. Tak mu říkám, že na to, jak jsou bohatí mají staré přístroje - kávovar, nevypadá to u nich jako v bohaté rodině. Najednou jsem na zastávce autobusu v rodném městě a čekám na autobus."

Klientka přišla radostně s pocitem, že tento sen jí ukazuje, že je dospělá a kompetentní, schopná obstát v práci i před významnými klienty a má jim co nabídnout. Měla pocit, že jí sen ukazuje kvality, které si potřebuje uvědomit.

Nejdřív jsme dostatečně propracovali tu část snu, která chce kompenzovat její profesní nejistoty, snící přijala, že má schopnosti, které jí pomůžou lépe spolupracovat s klienty. "Brad - významný klient" byl spokojený s její masáží a jí samotnou to plně uspokojovalo a vzrušovalo. Přijmout pocit uspokojení a vzrušení je pro nejistou snící nový pocit.

Na dalších sezeních jsme v jiných snech pracovali s tématem jejího manipulativního otce a vrátili jsme se znovu ke snu slavného páru Brada a Angeliny, kteří se teď prezentovali jako OTEC a MATKA.

Otec v dětství se snící vytvořil partnerskou dvojici, ve které byla matka na druhé koleji a snící se cítila jako tatínkova holčička. Vztah rodičů nebyl láskyplný a pevný. Naopak snící ho vnímala jako nestabilní a konfliktní, rodiče několikrát uvažovali o rozvodu. Jediný stabilní vztah v rodině pociťovala snící dcera k otci, kterého měla ráda a důvěřovala mu. Byl velmi dominatní a dcera se snažila být ve všem dobrá, aby byl na ní tatínek hrdý. Matka byla chladná a odtažitá. Dcera jako holčička věřila, že tatínek jí nikdy neopustí. Kvůli konfliktnímu vztahu manželského páru se nepovedlo snící prožít a zpracovat zklamání z poznání, že rodiče jsou pár, v kterém ona je ta druhá. Že jednou si vytvoří stejně silný a bezpečný vztah s někým jiným než je tatínek. Nezažila bezpečný obraz manželského archetypu, v kterém si holčička může užívat jistoty, že je dítě, které rodičovský pár učí bezpečí, hranicím, laskavosti, vedou ho k růstu a osamostatňování. Dcera se nenaučila zvládnout pocity konkurence s matkou, s kterou trvale rivalizovala. V období sexuálního vývoje potlačila sexuální fantazie k otci jako nepatřičné a zablokovala své tělesné potřeby. Stala se chladnou a odměřenou a potlačovala své sexuální potřeby.

Při práci se snem o Bradovi a Angelině jsme se znovu podívali na tento pár jako královský symbol. Symbol otce a matky, kde snící není v roli dítěte nebo méněcenné osoby, ale úspěšná léčitelka. Snící opravdu mohla být v rodině léčitelkou, která stabilizovala konflikty v rodině. Přijala roli milé tatínkovy holčičky, která nezlobí. Máma ano, ta se hádala a vyvolávala konflikty.

Nevědomě se ženy staly pro snící slabé a v pozadí, kterým ona musí pomáhat, ale kterým konkuruje, aby si udržela pozornost otce.

Nastartovalo to její celoživotní zápas, v kterém její partnerské vztahy byli podobné tomu původnímu. Vyhledávala muže, o které bojovala marný boj, protože byli "ženatí", různým způsobem - buď nebyli volní protože milovali matku, jinou ženu, práci atd. na vědomé úrovni se vždy vyhnula ženatým mužům, protože pomáhala zároveň vdaným ženám udržovat rodinu. Teď se vynořilo mnoho snů, které jí navádějí na kompenzaci tohoto chybného prožívání partnerských vztahů.

Uvědomila si, že musí přiznat sama sobě, že je dcerou nepovedeného královského páru. Že existují královny, s kterými už nemá sílu v skrytu duše svádět rivalizující vztahy a musí uznat svojí podřízenou pozici. Dala si svolení hledat partnerství, které ji uspokojí. A nebude milovat dalšího muže, s kterým vytvoří spikleneckou dvojici: proti nějaké žene, kterou může být matka, šéfová, nebo něco jiného jako je práce, složitá životní situace, zdraví... Je rovnocennou partnerkou kralovského páru, ale potřebuje odejít, aby si založila vlastní království - Brad a Angelina si musí řešit své problémy spolu.

Začala její změna a růst. Stojí na autobusové zastávce a čeká na autobus. Co znamená čekání - co jí brání, aby přijel autobus? Autobus může být prostředek jak najít své vlastní já, svůj potenciál. Od první anylýzy série snů o animusovi, která začala v létě až po současnost, uběhlo šest měsíců. Postupně se proměňuje z nešťastné, příliš zodpovědné a předčasně unavené princezny na královnu, která je připravená hledat krále pro sebe a v sobě.