pondělí 6. dubna 2009

fyzika a sny


Objevili jste ve snech celý vesmír? Tak se zajímejme i o fyziku. Například Bellův postulát odkrývá v kvantové fyzice koncepci a povahu částí a částic. Ale je to možné aplikovat i na povahu nevědomí? - na subatomární úrovni bylo zjištěno, že jedna elementární částice se spojí se svým dvojčetem bez ohledu na to, kde právě se v prostoru a v čase vyskytují. K jejich vzájemnému spojení dochází bez ohledu na místo a čas jejich výskytu.


Jak je možné, že v několika snech se vyskytuje jeden člověk v jednu noc na vícero místech? Jaké dvojče tohoto jedince se spojilo s neviditelnými částmi tří lidí během jedné noci?


No a ještě jedna novinka z vesmíru: časopis Nature oznámil, s odvoláním na výsledky práce sondy Pamela, že ve vesmíru je asi 23 procent temné hmoty. A teď odbočka o tom, co je temná hmota: temná hmota dosud odolávala všem pokusům o pozorování. Lze ji pozorovat jen díky jejímu gravitačnímu vlivu na okolní objekty tvořené běžnou "svítíci" hmotou. Nám známá baryonová hmota, kterou můžeme přímo nebo nepřímo pozorovat, tvoří pouhá 4 procenta. Zkusme se vydat někdy na návštěvu hvězdárny a podívat se dalekohledem na hvězdy a planety. Pro mně to mění pohled na to co uvidím, protože 23 procent něčeho co existuje, nejsem schopna vůbec uvidět. Ale jsem ráda, že to vím. O to jsem pokornější před naším nevědomím, kolik procent temné hmoty tvoří naše nevědomí? Waw, miluji fyziku.

Žádné komentáře:

Okomentovat