středa 27. května 2009

máj/laskavost a láska


Nejkrásnější věci jsou zadarmo, říká se to tak, že?
Příroda se obnovuje bez nás, východ nebo západ slunce můžeme prožívat a nepřičiňujeme se o něj, úsměv šťastné matky a dítěte je bezpodmínečný......
Ale je to část pravdy. Krásné věci jsou si zdarma, musíme však o ně pečovat. Pozor: ne zasloužit! Protože dary si nemusíme zasloužit, proto jsou to dary. Ale pečovat o ně, to ano, to je důležité.
K přírodě musíme přistupovat s úctou, aby tady byla pro nás a další generace, jinak řeky budou stokami, na slunce nebudeme vidět kvůli smogu a sníh roztaje, zvednou se řeky a zaplaví velké oblasti, krásnou zemi a tulipány v Holandsku, i naše zahrady a louky... matka, když jí nikdo nemiluje a nezajímá se o ni, přestane být radostná a šťastná. Její úsměv zmizí, trápí se otázkami, jak se uživit sebe a dítě.... Láska nás potká párkrát za život, ale laskavost je energie, kterou kypříme sami sebe, aby jsme byli připraveni na to, prožít lásku.

Laskavost je energie, která nás kultivuje a přibližuje k našemu středu.

Láska je síla, která nás probouzí, aby jsme jejím jménem dělali malé i velké věci.
Kdy vychází láska z našeho pravého JÁ a kdy to je jenom touha ega po slastných pocitech?
Pravé Já má schopnost:
- vycítit co život od něj žádá a jít životu vstříc různými způsoby, bez klišé/novými cestami, tak jak mu to našeptá jeho srdce,
- je houževnaté a zvládá díky tomu těžkosti,
- je trpělivé, aby rozpoznalo pravou lásku.
Poznat pravou lásku znamená být nevinným, ne nevědomým.
Pinkola Estés píše : "Nevědomost je nic nevědět a být přitahován tím dobrým. Nevinnost je vědět všechno, a přesto být stále přitahován tím dobrým."

Laskavost a dobro jsou spojené nádoby; jedno obohacuje a podporuje to druhé. Láska má pochopení pro lidské slabosti, nesoudí a nezavrhuje... vidí i to špatné a přijímá to, aby podpořila to dobré.
Když to zlé ve vztahu zničí lásku, můžeme se spojit s energií laskavosti v sobě, která nám dává svobodu se vyvázat ze vztahu a odpustit. Ne jenom tomu druhému, ale hlavně sobě. Až pak může člověk jít dál. Protože bez laskavosti člověk nevidí lásku ve svém srdci.
Toto se učím každý den, celý život. Další máj je za námi a já děkuji za máj 2009, v kterém jsem se zase naučila hodně od lidí kolem, ze snů snících a přírody. Matka příroda štědře dávala, určitě jste si všimli, že byla velmi okouzlující a také hodně náladová. Pěkně jsme si užili výlety do přírody, sluníčko, teplé počasí, pohyb a radost, zeleň, která už tento rok nebude tak svěží, jak to dokáže jenom v květnu. Prostě jsem si tak psala cvičení pro sebe o laskavosti, které není nikdy dost. No a láska? ta je všude kolem, stačí se dívat. Cantadora



Žádné komentáře:

Okomentovat