sobota 14. listopadu 2009

rovnováha aspektů


V předchozích poznámkách jsem citovala z Lexikonu snů od Toma Chetwynda, jeho snové symboly zařazené do Lexikonu jsou hlubinně analytické a nečíní si nárok na jediný výklad, vztahují se i k osobnosti snícího. Vychází z Jungových archetypů.
Citované štyři symboly archetypu ženy - Matka, Princezna, Amazonka, Kněžka prezentují funkce mysli: vnímání, cítění, rozumu, intuice.
K těmto symbolům se vztahují jejich stíny: Strašná matka, Svůdkyně, Lovkyně a Čarodějnice Mezi těmito aspekty existuje silné napětí a protože mají vliv na charakter ženy, naše snová práce je zaměřena na navození rovnováhy mezi nimi.

Každý z těchto aspektů by se měl vyvíjet a růst v oblasti dané funkci mysli, takže například u ženy, která se zaměřila na to být úspěšná prostřednictvím své Amazonky (rozum) má posilovat svoji Princeznu (emoce) a Matku (vnímání) jako pomocné funkce a aby se stala úplnou, musí se zaměřit a zvědomit svoji Kněžku (intuici). Proces napětí, který probíhá mezi symbolem a jeho stínem je téma Stínu, který při práci se sny řešíme velmi často a budu mu věnovat trvalou pozornost.
Příště se zaměřím na vlastní Já muže. Hezké sny. Cantadora

Žádné komentáře:

Okomentovat