úterý 8. prosince 2009

Archetyp Povodník/Černokněžník - intuice




Psala jsem, že Lexikon snů od Toma Chetwynda používám, protože je blízký mé práci se sny. Uznávám, že ne každý symbol a archetyp je dokonale propracovaný, protože je znát, které archetypy leží v blízkosti rozumu, vnímání a emocí autora. Pro mně nejslabší částí této knihy jsou symboly pojednávající o intuici. Tak je tomu i u archetypu Podvodník/Černokněžník, který je napsán nejasně a nesrozumitelně.


Takto píše autor o funkci intuice v archetypu Vlastní Já Muže.


"Podvodník/Černokněžník. Tato figura je stejně nevyzpytatelná jako intuice sama. Její temné a světlé stránky se od sebe zdají být mnohem méně odlišeny (poznámka: já bych napsala uvědomeny) než u ostatních figur; na začátku může být prospěšná a skončit jako nebezpečná a naopak. Nicméně na konci hledání, kdy člověk překonal potíže a překážky a kdy strádání a úkoly naložené touto figurou a období snahy vymanit se z jejího sevření skončily, je veškeré úsilí vždy odměněno, ať se mezitím událo cokoli." str. 36


Připomíná vám to boj Gandalfa z knihy J.R.R.Tolkiena z knihy Pána prstenů? Gandalf prošel procesem očištění a ze šedivého se proměnil v Gandalfa bílého?


Ale jak to prožívá reálný muž? On ráno vstane a jde do práce, kde musí procházet řadou procesů, a ty mají daleko do kultivování intuice. Práce a společnost posilují jeho výkonnost. A co jeho intuice? Jak zacházet s jeho schopností cítit, předvídat a vnímat situace, která se může diametrálně lišit od diktátu rozumu?! Pak může být podvodníkem, který v první řadě podvádí sám sebe, když nenechává prostor jiným silám v sobě. Na pomoc přichází jeho anima, o které jsem už psala a určitě budu psát dále.


Úctu zasluhuje cesta každého muže, který se rozhodne najít vlastní Já muže. Je to cesta bojovníka a končí setkáním s Moudrým starcem. Mezitím je to práce, dřina, budování, destrukce, pot a hry, boj a strach a objevení svých pokladů, přijetí své agrese, hněvu, smutku a slabosti. Naučit se milovat a odpouštět.


Někdy k tomu jeden život nestačí, tak je to cesta obtížná a dlouhá. Zvlášť, když muž chce zůstat jenom Mladíkem, nebo Hrdinou nebo jiným aspektem a nepokročí k integraci všech částí.


Konkrétněji o tom budu psát při práci se sny.


Teď jsem pracovala se snem, který můžu publikovat. Tak se těším na psaní, příště to bude práce se snem: ZOO a hněv.


Krásny večer. Cantadora






Žádné komentáře:

Okomentovat