neděle 17. října 2010

kvantové aspekty mozkové aktivity

Dobrý večer milí snící,
sny se mi po mnoholeté práce už nezdají jenom výronem nevědomí ve fázi odpočinku, kdy člověk spí. Nějak se mi propojují s tím, co čtu v aspoň trochu srozumitelných článcích o kvantové fyzice. V běžné realitě platí Newtonove zákony mechaniky. My lidi věříme tomu, co je měřitelné a aspoň dva lidi jsou schopni popsat stejně jev, kterého jsou svědkem. Ve vědě je důležité vše verifikovat, experimentálně dokazovat.
Ale jak rehabilitovat důležitost snů v realitě? Sny jsou tak komplexným jevem, že jsme jenom na prahu objevů, které uspokojí naše otázky o původu a smyslu snů. V článku, který níže cituji se objevuje pojem: Planckova délka. I ve snu se objevuje snový pojem planckovy délky, protože pro sen je charakteristická bezčasovost. Člověk ve snu získává informace z minulosti, přítomnosti, jsou v něm informace prospektivního charakter -směr do budoucnosti, ne-li budoucnost sama.


PSYCHOLOGIE NEVĚDOMÍ A KVANTOVÉ ASPEKTY MOZKOVÉ AKTIVITY
Petr Bob

http://www.zine.cz/mirror/AZOld/occam/psychecz.htm



"Důsledky teorie relativity vedou k teoretické možnosti využít takovéto prostoročasové nespojitosti pro okamžité přeskoky v prostoru nebo v čase ("stroj času"). Tyto nespojitosti byly nazvány červí díry, jejich představa je spíše pomůckou představit si nepředstavitelné; jedná se o tenké trubičky, tak tenké, že jejich rozměr spočívá na samé hranici existence prostorových rozměrů. Pod touto hranicí již rozprostraněnost přestává existovat, alespoň teoreticky podle současných představ. Tento rozměr činí 10 -33m, pro srovnání rozměr atomu je 10 -10m a rozměr atomového jádra 10 -15m. Pod hranicí 10 -33 m, která se nazývá Planckova délka, již neexistují struktury prostoru a času a jako tenounké provázky se zde scházejí všechna jsoucna, která kdy byla jsou a budou. Zde protiklady splývají v jednotu a minulost se potkává s budoucností."
Je to úžasné jak se dá podívat na sen očima fyziky. Chci si přečíst knihu Tkáň života od Capra, kde se o kvantové fyzice dozvím ještě víc.
Dobrou noc. Cantadora

Žádné komentáře:

Okomentovat