pátek 14. ledna 2011

start


Už jsme v půlce měsíce LEDNA roku 2011. Listovala jsem si v kalendáři a napadlo mně, jak kalendář spolu s přírodou poeticky mluví přes pojmenování měsíců. Kdo je takto pojmenoval, jak lidé dospěli k takovým krásným jménům pro měsíce?

Proč má většina měsíců příponu EN? A jiné ne? Měsíce s příponou EN jsou stabilizující a bez EN jsou transformační? Je to EN jako ENergie?
Bez záruky, ale intuitivně mě napadá, že měsíc, který příponu EN nemá, je významný svou změnou energie. Jsou to měsíce transformační, přechodové a připravují nás na transformaci přírody. Někdy transformace trvá jeden měsíc - únor, takový je nástup jara. Při přechodu ke spánku, "smrti přírody" je to mnohem delší úsek a trvá od září do prosince.
Měsíc LED-en, to je LED, chlad, stažení, nehybnost, pořád nás drží v zajetí. Ale únor je měsíc přechodu, přípravy na obrovský výbuch energie a musí tedy mít jinou koncovku než je EN. V ú-nor-u se ponoříme do procesu smrti a konce, aby jsme se jako březí vynořili v březnu. Všichni nově oplodněni semínkem života se obnovujeme v zázraku života a zasadíme semínko žaludu, aby vyrostl strom dub v dubnu. Strom - symbol pro já začne krásně kvést v KVĚT-nu, abychom se v ČERV-nu a -enci vydali na naší červí nádhernou pouť tance života a vášně.... aby SRP-en začal signalizovat jak chladná jsou rána a srpek měsíce ukazuje otáčení Země od Slunce.....

A co červ-enec? Proč koncovka ENEC? Nemůžeme mít dva červny. Jsou to bratr a sestra tantrického tance přírody, každý cítí jaká je to nádherná jízda přírody... vše je ve vášnivém víru síly, plýtvání a hojnosti, čas je nekonečný, světlo a jas je všude. Zeleň je vyplýtvaná na škálu od hráškovo zelené v zahradách po temné tóny tmavozelené v džungli lesního porostu.

SRP-en je zralost a plodnost, naši předkové srp používali na sběr plodů a srp-ek měsíce už signalizuje jak se naše část Země vzdaluje od Slunce, energie ubývá, zatím to není cítit.....

Měsíce září, listopad a prosinec nemají koncovky EN. Jsou to měsíce přechodové, vzdávají se své energie a postupně se připravují na sestup energie. Odevzdávají svojí mízu a plody svého řádění ve prospěch klidu, ticha a zdánlivého spánku. Postupné snižování energie do stavu pomalosti, jako přípravu pro stav klidu.
P. S. 1. Povedlo se mi přidat říj-en mezi měsíce transformační. Říj-en má ale EN (energii) stabilizující - energii podzimu.
No a teď jsme zase v měsíci stability, kdy se příroda energeticky drží toho, co potřebuje pro své znovuzrození. Klid, chlad a ticho. Aby v únoru nastartovala to, co se projeví v březnu a tak dokola...
P. S. 2 Máte vlastní teorii související s měsíci a přírodou? Tak mi napište.... ne jenom naše babičky a dědové žili v souladu s přírodou. I my lidé města máme svůj rytmus života, kterí neviditelně propojujeme s energií země.
P. S. 3 Romane, děkuji ti, že pozorně čteš mé intuitivní úvahy a včas mě upozorníš na chyby.
Hezký víkend všem. Cantadora

Žádné komentáře:

Okomentovat