čtvrtek 9. června 2011

ptáci na internetu

Sen o orlovi mi připoměl, že začátkem roku jsme se nakonec ani nedozvědeli příčinu neobvyklého úhynu ptactva na celé planetě. A že je to normální a na vině je internet není odpovědí, která by nás měla uklidnit. Tady jsou útržky informací, které jsou na googlu, když jsem zadala slova "hromadný úhyn ptáků."
5.1.2011

Washington - Ve Spojených státech byl zaznamenán v krátké době už druhý záhadný úhyn ptáků, kteří doslova popadali z nebe. Poblíž Baton Rouge, hlavního města jižního státu Louisiana, bylo nalezeno na 450 mrtvých opeřenců. Téměř stovka mrtvých ptáků byla nalezena dokonce i ve městě Falköping na jihozápadě Švédska.
Záhadný úhyn ptáků po USA a Švédsku ohlásily i Kanada a Itálie. Nedaleko italské Boloni bylo za poslední týden nalezeno na 700 mrtvých hrdliček. V obci Saint-Augustin-de-Desmaures západně od Quebeku zase místní občan nalezl na svém pozemku za poslední tři týdny na 80 mrtvých holubů, informoval dnes kanadský internetový list National Post.

Italští vědci masový úhyn hrdliček vyšetřují. Ornitoložka Nadia Caselliová ale předpokládá, že ptáci zahynuli poté, co se přejedli slunečnicových semínek. Ta u hrdliček způsobují selhání jater a ledvin. V okolí Boloni jsou přitom slunečnicová semínka hojně dostupná, protože jsou odpadním produktem zdejší továrny na olej.
Také v Kanadě se smrt desítek ptáků vyšetřuje. Úřad v Quebeku pečující o divokou přírodu zaslal několik vzorků uhynulých ptáků do specializované laboratoře, ale pitva nepřinesla žádný jednoznačný závěr. "Je to něco neobvyklého a bereme to velmi vážně. Zároveň si ale nemyslíme, že by byl nějaký důvod ke znepokojení," prohlásil mluvčí ministerstva pro přírodní zdroje Nicolas Begin.
9. ledna 2011 11:38

Ohňostroje, mráz a nemoci

Nejznámější případ úhynu vlhovců v Arkansasu vědci z USGS odůvodňují tím, že ptáky ve vzduchu pravděpodobně zaskočil velký hluk, způsobený silvestrovským ohňostrojem, který v hejnu způsobil paniku. Vlhovci, kteří ve tmě prakticky nevidí a v noci málokdy vylétávají, tak ztratili orientaci a naráželi do překážek nízko nad zemí, když se snažili ohňostrojům vyhnout.

Následný úhyn asi pěti set vlhovců a špačků v sousední Louisianě byl podle Shulerové způsoben nečekaně studeným počasím. Ze stejného důvodu také pravděpodobně uhynulo na dva miliony ryb ve státě Maryland v zátoce Chesapeake, kde došlo k extrémnímu snížení teploty během krátké doby.

Na jihovýchodním pobřeží Velké Británie moře pro změnu vyplavilo asi čtyřicet tisíc mrtvých krabů, hvězdic a dalších mořských živočichů. Podle vědců je důvodem také nezvykle chladné počasí, které způsobilo jejich podchlazení.

Krabům je nejlépe v teplejších vodách, když ale přijde zima a pláže pokryje sníh, tak se někteří z nich s mrazem nedokáží vypořádat, řekl Tony Child, manažer projektu Thanet Coast. „Je to strašná rána pro celou populaci,“ prohlásil s tím, že podobné úhyny se na stejném místě odehrály i před dvěma a pěti lety.
Ostatní případy, které byly hlášeny z jiných zemí světa, se zatím stále vyšetřují. Dost často může za masové úhyny ptáků rozšíření nemocí v hejnu, jinými důvody jsou například znečištění nebo nehoda po ztrátě orientace, shrnul situaci Doug Inkley z americké Národní federace pro divočinu.

„Většinou nejsou tyto oblasti (úhynu) poblíž lidských obydlí, ale například v lesích,“ uvedl Inkley pro CNN.

Na vině je také internet
Podle odborníků může za atmosféru, jež vznikla v souvislosti s úhyny, také internet. V době síťové komunikace se zvěsti o masových úhynech mohou velmi rychle rozšířit.
„Pokud začali ptáci padat z nebe v roce 1960, zaznamenalo to jenom pár lidí. Možná se o tom psalo v místních novinách, ale většinou se tato informace nikam dál nerozšířila,“ prohlásil odborník na současnou kulturu na syrakuské univerzitě Robert Thompson.

Hezké sny. Cantadora