neděle 16. února 2014

malé změny vedou k velkým změnám

Nejasnost, neurčitost, chaos.... virtualita. Opak je skutečný svět.
Znovu se vracím k fyzice, která uklidňuje, protože chaos se dá taky spočítat... a závěry, které teorie chaosu nabízí jsou ohromující, když uvážíme jak malé změny můžou vést k změnám velkých rozměrů....
Z wikipedie cituji:
"Kořeny teorie chaosu lze datovat k roku 1900, ve studiích Henri Poincarého o problému pohybu 3 objektů se vzájemnou gravitační silou, tzv. problému tří těles. Poincaré objevil, že mohou existovat orbity, které jsou neperiodické, a které nejsou ani neustále vzrůstající ani se neblíží k pevnému bodu. Pozdější studie, také na téma nelineárních diferenciálních rovnic, byly realizovány G.D. Birkhoffem, A.N. Kolmogorovem, M.L. Cartwrightovou, J.E. Littlewoodem, a Stephenem Smalem.
....
Teorie chaosu rychle postupovala vpřed po polovině minulého století, kdy se stalo pro některé vědce zřejmé, že lineární teorie, převažující teorie systémů v tomto období, prostě nemůže vysvětlit pozorované chování v určitých experimentech, jako jsou logistické mapy.
Hlavním katalyzátorem vývoje teorie chaosu byl elektronický počítač. .. Elektronické počítače výzkum takových systémů velice usnadňují. Jeden z prvních elektronických počítačů, ENIAC, byl použitý ke studiu jednoduchých modelů předpovědi počasí.
 Jedním z prvních pionýrů této teorie byl Edward Lorenz, jehož zájem o chaos vznikl náhodně během jeho práce na předpovědi počasí v roce 1961. Lorenz k výpočtu svého modelu simulujícího počasí chtěl vidět opět svou sekvenci a aby ušetřil čas, začal simulaci zprostředka. Měl totiž vytištěna data z minulé simulace a tak je zadal jako vstupní data do svého modelu.
K jeho překvapení bylo předpovídané počasí zcela jiné, než na jeho původním modelu. Lorenz zkoumal, proč tomu tak je, a příčinu objevil ve své sestavě. Sestava zaokrouhlovala proměnné na 3 desetinná místa, zatímco počítač pracoval s 5 desetinnými místy. Tento rozdíl je malý a neměl by mít prakticky na řešení vliv. Avšak Lorenz objevil, že malé změny v počátečních podmínkách vedou k velkým změnám na výstupu z dlouhodobého hlediska."

Přeji dobrou noc. Cantadora



1 komentář:

  1. z malinkych seminek vyrostou mnohdy obrovske stromy.. :-)
    ja jsem dnes ucinila take malou zmenu-krucek a je prekrasne, jak najednou ke mne prichazeji informace o velkych zmenach:-)
    jsem zvedava na nadchazejici sny:-)
    at se vam dari..
    a dekuji:-)

    OdpovědětVymazat