úterý 3. března 2015

Spytihněv


V některých snech je rozehraná celá paleta odkazů a symbolů, které jemně vedou snícího k cíli. Někdy se ve snu vynoří  speciální obraz, který do celkového děje nezapadá, zvláštní číslo, nečekané jméno, které snům přidávají další rozměr. 
Sen:
... Vystupuji v  jiném městě, všude jsou krámky a plno lidí, žije to tu. Kde to jsem? Zeptám se, vcházím do krámu se zmrzlinami, mají tam vafle se šlehačkou; asi budou tvrdé, zmrzlé. Samé prodavačky. Ptám se a flirtuji. Prodavačka tu je první den na brigádě a neví jak se to tu jmenuje. Divím se tomu. Druhá prodavačka to ví. Říká: "Spytihněv?".......
Snící dostal za úkol najít smysl jména Spytihněv. Pracoval na pochopení symbolu Spytihněva a našel vysvětlení. Spytihněv odkazuje ke kořenům, Praze a zrození něčeho nového, také řídící funkce a podřízení  a sjednocení nižších celků okolo jednoho centra, takové proti odštěpení.

"Za vlády syna Spytihněva I. byla celá plošina ostrohu nad řekou Vltavou, kde jeho otec nechal vystavět kostelík Panny Marie, obehnána obranným valem a vznikl zde knížecí palác. Tak byly položeny základy Pražského hradu, kam přesídlil kníže se svojí družinou z Levého Hradce. Praha se stala centrem rodícího se českého státu.
Spytihněv je pravděpdobně také zakladatelem skupiny hradišť, která stála na hranicích původní přemyslovské domény. Jedná se o hradiště Tetín, Libušín, Budeč, Mělník, Stará Boleslav a Lštění. Pro tato hradiště je společná vzdálenost od centra - Pražského hradu (26-34 km), podobný způsob výběru místa a výstavby, i způsob, jakým jsou zmiňována v písemných pramenech (vždy druhořadé vůči Pražskému hradu).
Z Pražského hradu a dalších hradišť ve středních Čechách začali přemyslovští vládci spravovat okolní území, kde si postupně podřídili místní obyvatele a přiměli je k odvádění dávek."  
 dejak-osobnosti.webnode.cz

Od jména Spytihněv  k nápadu proti-odštěpení jsme se dostali k našemu tématu SOUNÁLEŽITOSTI. 
Snící dlouhodobě propracovává svůj vztah k lidem, čím dál tím častěji se vynořuje touha patřit k nějakému člověku případně skupině jako protiváha jeho pocitu rezignace na vztahy...   
Symbol snu někdy předbíhá běžné chápání snícího,  zároveň ukazuje na vnitřní moudrost, která  nás přesahuje.  

Dobrou noc a krásne sny. Cantadora
foto: Jaden Brandner

Žádné komentáře:

Okomentovat