neděle 1. května 2016

láska a učitelé

"Existuje způsob, jak zjistit, že to co vnímáte je Skutečnost? .... co pro vás můžou učitelé udělat? Mohou vás přimět, abyste si všimli toho neskutečného, nemohou vám ukazovat Skutečnost; mohou zničit vaše slovní modely, ale nemohou vás přimět vidět, k čemu se ten model vztahuje; mohou poukázat na omyl, ale nemohou vám vložit do rukou Pravdu. Mohou vás tak nanejvýš nasměřovat ke Skutečnosti, nemohou vám říct, co máte vidět. Budete muset vyjít do světa sami za sebe a sami objevovat.
...............................
Co vlastně uvidíte? Všechno a nic: padající listí, chování svého přítele, vlnky na hladině jezera, hromadu kamenů, rozpadlý dům, přelidněnou ulici, oblohu plnou hvězd, cokoli. Poté co jste uviděli, se vám možná pokusí pomoci, abyste dali to, co jste viděli, do slov, ale vy jen zavrtíte hlavou - Ne, to ne - to by byl jen další slovní model.... a uděje se ve vás zvláštní změna, zpočátku jen sotva znatelná, ale zásadně proměňující... Neboť poté co jste Uviděli, už nikdy nebudete jako dřív. ... A nikdy už nikoho nenazvete svým učitelem. Pak se už nikdy nepřestanete učit, neboť každý den budete celý ten proces a koloběh života pozorovat a nově chápat. Všecičko na světě bude vaším učitelem. Odložte tedy své knihy a slovní modely, osmělte se opustit svého učitele, ať už jím je kdokoli, a dívejte se na svět vlastníma očima. Mějte odvahu se dívat na všechno kolem sebe beze strachu a beze slov, a nebude to trvat dlouho a uvidíte."
Anthony de Mello: Cesta k lásce

Je máj, a taky 1. máj; příroda nám vlévá do žil nový život, další cyklus života. A jestli Uvidíme SRDCEM, bude to moc dobrý rok. I když okolnosti nebudou příznivé. Hodně lásky a otevřené oči všemu. Svým učitelům: mužům i ženám děkuji za dobré otázky, které vedou moji cestu k postupnému Vidění. A to je láska.

Dobré sny Cantadora


Žádné komentáře:

Okomentovat