úterý 13. června 2017

Faethón - rebel bez příčiny

Většinou řešíme téma Oidipovského komplexu ve snech, kde syn znehodnocuje a sesazuje z piedestalu otce. Občas se ale snech synů  odehrává jiný krutý zápas, v kterých otec ničí syna. Můžeme ho nazvat faethónovský komplex. Jde o začátek cesty bezvýznamných synů, kteří jsou natolik znehodnoceni svými otci, že jsou vynuceni nastoupit na cestu hledání významu dospělého muže bez fascinace hrdinou.
Celý článek Jana Sterna o archetypu Hrdiny najdete na webových stránkách Britských listů: https://legacy.blisty.cz/art/22573.html     
 a z něj cituji:
"Faethón je zase archetypálním "rebelem bez příčiny", hrdinou experimentální závrati. Jako syn boha Hélia trpěl tím, že mu kamarádi jeho božský původ nevěří. Přemluvil tedy otce, aby mu dovolil řídit sluneční vůz na obloze. Splašení koně však začali zapalovat oblohu i Zemi, a tak vládce bohů Zeus musel srazit Faethóna z oblohy bleskem. Ranní rosa jsou prý slzy boha Hélia nad svým ztraceným synem. Kulturní formy faethónského typu hrdiny nalezneme ve všech extrémních životních stylech "in the edge" - ať už jde o extrémní sporty (rafting), konfrontaci s extrémní rychlostí (motorky, auta), nebezpečím (horolezectví), divokými zvířaty (žraloci, býci koridy), závratí (paraglading, bungee jumping, surfing) či nekontrolovanou transcendenci drogové zkušenosti. Experimentální dostávání se na hranu lidských možností, konfrontace s extrémem a smrtí, vyplavování adrenalinu i zaplavování toxickými látkami - to jsou také výrobní postupy hrdinů obsahů pop-kultury i celebrit specifického typu. Faethónskou ztrátu míry, zvláště v její narkotické formě, si přibírají do svého rejstříku zvláště celebrity orfeovského principu, které cítí, že tím, čím se prezentují (často jde jen o tvář a vizuální podobu), nenaplňují archetypální koeficient, neboť Orfeus byl přeci jen hrdinou výsostně kreativním a talentovaným."
 A pro ty, kteří svoji ztrátu míry potřebují zastavit a najít ROVNOVÁHU je důležité porozumět bezvýznamnosti svých počátku. Zkázu pádu na zem může přežít jenom syn, který přestane dokazovat svůj "božský původ hrdiny" a rebelovat bez smyslu. Uzdravující se syn potřebuje přijmout pravdu o sobě a nic nepředstírat na cestě k nalezení své obyčejnosti člověka. 
Moudré sny nám všem na cestě k sobě přeji. Cantadora

Žádné komentáře:

Okomentovat